Tämän takia arvoillasi on merkitystä


  1. Mitä sinä pidät tärkeänä? Mitä sinä arvostat? Minkä sinä arvotat eli priorisoit muiden asioiden edelle? Arvot ovat voimakkaita suunnannäyttäjiä ja parhaimmillaan ne toimivat majakkoina, ohjaten toimintaasi ja elämääsi haluamaasi suuntaan. Usein elämässä kuitenkin kiire, stressi ja muut huolet vievät suurimman osan huomiostamme, emmekä ehdi miettimään mikä meille on tärkeää ja mitä todella haluamme. Mitä siis tehdä? Pysähdy ja suo itsellesi nyt muutama minuutti aikaa perehtyä arvoihisi.


Miksi sinun pitäisi kiinnostua arvoista ja lukea niistä? Tässä kolme syytä:

 

  1. Arvot vaikuttavat priorisointiin ja prioriteetit ohjaavat käytöstä. Kaikki tekeminen on loppupeleissä priorisointia eli mikä asia on sinulle tässä hetkessä tärkeintä ja merkityksellisintä. Usein taistelemmekin kivun ja mielihyvän välillä. Valitsetko aamulenkin vai 30 minuutin torkun?
  2. Kaikki päätökset perustuvat arvoihisi, halusit tai et. Päätöksesi pohjautuvat omiin standardeihisi, joissa pohdit mikä vaihtoehto sopii sinulle parhaiten. Jokainen päätös ei ole arvojen mukainen, mutta arvot ovat mukana jokaisessa päätöksessä
  3. Arvot vaikuttavat minkälainen ihminen haluat olla. Arvoja vastaan toimiminen tuo sisäistä ristiriitaa ja on pitkässä juoksussa todella raskasta. Seuraavan kerran kun teet tärkeää päätöstä mieti onko tämä sitä mitä SINÄ todella haluat? 


Miten niin päätökset perustuvat arvoihin ja prioriteetit ohjaavat käytöstä? Tai miksi muka arvot vaikuttavat minkälainen ihminen haluan olla? Mieti seuraavaa esimerkkiä. Saat kutsun tulla kanssani huomenna aamulenkille klo 05.00, miltä kuulostaa? Ensimmäiseksi mieleesi nousee päätöksen hyvät ja huonot puolet. Saat reipasta liikuntaa, mutta et halua nousta sängystä noin aikaisin. Alat siis priorisoimaan omaa tekemistäsi. Saatat jopa kertoa itsellesi, että et ole aamuihmisiä, joten turha luulo. Entä jos kerronkin, että tullessasi huomenna aamulenkille saat minulta 5000€ lahjoituksen. Tämä muuttaa koko tapahtuman luonteen. Löydät sittenkin itsestäsi pienen ”aamuihmisen” ja alat miettiä mitä kaikkea voisit tuolla summalla tehdä. Ensimmäisessä vaihtoehdossa liikunta ei siis ollut tarpeeksi suuri motivaattori / tärkeä asia sinulle, jotta se olisi saanut sinut liikkeelle. Suurehko rahasumma sen sijaan saa aikaisen aamuherätyksen aiheuttaman pienen ”kivun” tuntumaan niin mitättömältä, joten todennäköisesti seuraava kysymys on: ”missä nähdään”?

Kolmas kohta ei yleensä esiinny, ellet tietoisesti pysähdy miettimään arvojasi. Minkälainen ihminen/ ystävä/puoliso/työkaveri/vanhempi haluat olla? Tämä on valtavan suuri kysymys ja kaiken pohjalla on luonnollisesti kysymys mitä sinä pidät tärkeänä? Jos sinulle on tärkeää olla rehti ja kohdella ihmisiä samanarvoisesti, niin tulet todennäköisesti olemaan reilu ystävä ja työntekijä (jos siis toimit arvojesi mukaisesti). Jos puolestaan arvostat uralla menestymistä ja rahan tuomia etuja, niin olet todennäköisesti kova tekemään töitä ja valmis uhraamaan muusta ajastasi. Kyseessä ei ole siis mitään ”oikeaa tai väärää”. Tärkeintä on löytää mikä sinulle on tärkeää, mitä todella haluat ja minkälainen haluat olla. Jos olet kiinnostunut pohtimaan ja selvittämään omia arvojasi, niin tee liitteenä oleva arvopyramidi harjoitus.

Inspiroivaa viikkoa toivottaa,

Voittavat Tavat Tiimi