MiTÄ ARVOT OVAT?

Mitä haluat elämältä? Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita? Minkä asioiden puolesta olet valmis taistelemaan? Jos kaikki turha riisutaan, niin mitä jää jäljelle? Arvot ovat vastauksia näihin kysymyksiin ja arvot mitkä asiat ovat meille tärkeitä ja kuinka haluamme toimia eri tilanteissa. Arvojen kirkastaminen ja vahvistaminen on tärkeä osa merkityksellistä elämää sillä ne ovat voimakkaita suunnannäyttäjiä ja parhaimmillaan ne toimivat sisäisenä kompassina ohjaten toimintaa toivottuun suuntaan.

"Paras tapa muuttaa toimintaamme on pysähtyä tietoisesti ajattelemaan kuinka haluamme toimia"

Toimintamme on hyvin usein automaattista, emmekä tietoisesti pysähdy miettimään kuinka meidän tulisi toimia. Ihmiset toimivat lähes puolet päivittäisistä toiminnoistaan tuttujen tapojensa mukaisesti (Rubin, 2015; Wood, 2002). Näin ollen paras tapa muuttaa toimintaamme on pysähtyä tietoisesti miettimään kuinka haluamme toimia. Arvot ovat erinomainen suunnannäyttäjä, sillä usein toimintaamme ohjaavat avuttomat ajatukset, yritykset välttää epämiellyttäviä tunteita ja näin arvomme ja todellinen päämäärämme saattaa hukkua.

Arvot voidaan nähdä kompassina, kuten seuraavassa metaforassa:

”Arvot ovat kuin kompassi. Kompassi antaa sinulle suuntaa ja pitää sinut oikealla tiellä matkustaessasi. Arvot toimivat meille samalla tavalla elämämme matkalla. Käytämme niitä valitessamme suuntaa, jota kohti haluamme kulkea ja pitäen meidän liikkeellä. Joten kun toimii arvojen mukaisesti, se on kuin suuntaisi kohti itää. Ei ole väliä, kuinka pitkään matkustaa kohti itää, et tule ikinä lopulliseen määränpäähän, voit aina matkustaa vielä pidemmälle. Mutta tavoitteet ovat kuin asioita, joita haluat saavuttaa matkan aikana: ne ovat kuin nähtävyyksiä, joita haluat nähdä tai vuoria, joita haluat valloittaa, matkustaessa kohti itää”. (Harris, 2009)

TARKISTA TOIMITKO ARVOJESI MUKAAN

Pysähdy nyt hetkeksi ja tee seuraava arvo harjoitus. Löydät harjoituksen myös Voittavat tavat -kirjasta sivulta yhdeksän.

Ohjeistus:
Kirjoita muistiin itsellesi viisi tärkeintä arvoa: eli mitä tahansa asiaa, mikä on sinulle hyvin tärkeää tai arvokasta. Merkitse arvon perään sen tärkeys asteikolla 1–10 (1 = ei lainkaan tärkeä, 10 = erittäin tärkeä).

Mieti tämän jälkeen, miten hyvin toimit omien arvojesi mukaisesti esimerkiksi ajankäytön ja keskit-tymisen osalta (1 = erittäin huonosti, 10 = erittäin hyvin).